In deze schoolgids geven we een beeld van onze school. We vertellen wie we zijn en we geven praktische informatie over allerlei zaken die voor ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden van belang (kunnen) zijn.
De schoolgids is alleen digitaal beschikbaar. In de gids verwijzen we naar documenten op de website. Er is ook een papieren informatiekaart met een samenvatting van de belangrijkste informatie. Die krijgen de leerlingen bij de start van het schooljaar.
Thomas a Kempis College is een school die volop in beweging is. Vanaf de oprichting staan creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van de leerling centraal. Vanuit die gedachte prikkelen we leerlingen om samen op ontdekkingsreis te gaan en uiteindelijk zelf te kiezen wat bij hen past. Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw zijn er keuzemogelijkheden en manieren om elkaar op school en daarbuiten te ontmoeten. Er heerst een sterk groepsgevoel en leerlingen zijn er trots op dat ze naar school gaan op Thomas a Kempis College.
Belangrijke begrippen in ons onderwijs zijn aandacht voor elkaar, nieuwsgierigheid, een betekenisvol aanbod in en buiten de lessen en verantwoordelijkheid. Daarover vertellen we in hoofdstuk 1 meer.
We hechten veel waarde aan een goede samenwerking met de ouders en verzorgers van de jongeren die op ‘het Thomas’ zitten. Zie daarvoor ook hoofdstuk 4. Samen met leerlingen, ouders en medewerkers zorgen we voor een waardevolle tijd op Thomas a Kempis College waar iedereen met veel plezier en met trots op terugkijkt.
Mocht je, ondanks onze poging zo volledig mogelijk te zijn, een antwoord op een vraag niet in deze schoolgids vinden, dan staat in hoofdstuk 8 hoe je contact met ons kunt opnemen.
Ik wens alle leerlingen een mooie en succesvolle tijd bij ons op school.
Yvonne Balk
directeur Thomas a Kempis College
Inhoud | 5 |
1_Onze school | 6 |
2_Ons onderwijs | 8 |
3_Begeleiding | 15 |
4_Ouders en school | 19 |
5_Schooltijden en verzuim | 25 |
6_Veiligheid | 28 |
7_Praktisch | 32 |
8_Contact | 36 |
Thomas a Kempis College is een school voor havo, atheneum en gymnasium+. We hebben ongeveer 1380 leerlingen en ongeveer 135 personeelsleden. We werken met een homogene instroom, dat wil zeggen dat we in de onderbouw aparte havo-, atheneum- en gymnasiumklassen hebben. Overstappen van de ene naar de andere afdeling is nadrukkelijk wel mogelijk. In de bovenbouw zijn er havo- en vwo-klassen. Hoewel het gymnasium+ ook daar een duidelijk eigen gezicht heeft, krijgen de leerlingen veel lessen samen met de atheneumleerlingen.
De school is deel van de Christelijke Onderwijs Groep (COG) in de regio Vallei en Gelderland-Midden.
Samen met de andere scholen in en om Arnhem zijn we onderdeel van samenwerkingsverband De Verbinding voor passend onderwijs. We overleggen en stemmen af om het voor iedere leerling in de regio mogelijk te maken een diploma te halen dat past bij zijn niveau en mogelijkheden.
De inbreng van leerlingen vinden we van groot belang, we nemen hun mening serieus. Dat doen we bijvoorbeeld via de leerlingenraad. De leerlingenraad gaat in gesprek met de schoolleiding en geeft adviezen over heel diverse onderwerpen. Ook is er een leerlingenstatuut.
Thomas a Kempis College is dé school met havo, atheneum- en gymnasium+ in Arnhem en omgeving voor nieuwsgierige leerlingen waar je leert om eigen keuzes te maken.
In ons onderwijsaanbod staat de persoonlijke ontwikkeling van elke leerling centraal. We hechten daarbij grote waarde aan de sociale aspecten van ontwikkelen en leren: dat doe je samen.
Er is vrijheid om de wereld te ontdekken, maar we leren leerlingen ook om een kritische bril op te zetten. Jongeren maken zich steeds meer zorgen over de Nederlandse en wereldwijde samenleving en er is meer dan ooit aandacht voor maatschappelijke thema’s, zoals het klimaat en discriminatie. Ook bij ons op school. We moedigen leerlingen aan voor zichzelf op te komen en respectvol om te gaan met de mening van anderen.
Wij doen ons best leerlingen zo te begeleiden, dat zij uitgroeien tot evenwichtige en verantwoordelijke mensen, die goed toegerust zijn om een passende vervolgopleiding te doen en een waardevolle rol in de maatschappij te vervullen.
Hierbij is het van belang dat de leerlingen onderwijs krijgen op een hoog niveau, waarbij zij volop ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Onze leerlingen en onze medewerkers leren en werken in een veilige en inspirerende omgeving.
Talent kan alleen volop tot bloei komen als:
1. nieuwsgierigheid wordt geprikkeld;
2. de lesstof als betekenisvol wordt ervaren;
3. er verantwoordelijkheid mag worden genomen voor het eigen leerproces;
4. er aandacht is voor de ander.
Leerlingen die nieuwsgierig zijn en met een open houding in het leven staan, hebben meer plezier in het leren, leveren betere schoolprestaties, functioneren sociaal beter en zijn gelukkiger en succesvoller in hun loopbaan. Nieuwsgierigheid is bovendien de basis van wetenschap, kunst en cultuur. Wij vinden het prikkelen van nieuwsgierigheid bij de leerling dan ook van het allergrootste belang. Docenten en directie vervullen hierbij een voorbeeldrol, onder meer door een actieve belangstelling voor nieuwe ontwikkelingen op leer- en werkgebied.
De nieuwsgierigheid en motivatie van een leerling worden sterk bepaald door de mate waarin hij de zin ziet van de inspanningen die van hem gevraagd worden. Leerlingen leren daarom de betekenis van de lesstof in een groter verband te plaatsen en te koppelen aan de eigen ervaring.
Medewerkers zorgen samen voor een leeromgeving waarin de leerling optimaal de verantwoordelijkheid voor zijn leerproces kan nemen en ontwikkelen. Alleen als de leerling zich verbonden voelt met en regie neemt over zijn eigen leertraject, kan dit daadwerkelijk betekenisvol voor hem worden en kan zijn nieuwsgierigheid tot bloei komen. Mentoren en docenten ondersteunen de leerling hierbij.
We hebben op onze school aandacht voor elkaar en voor positiviteit. We tonen onze waardering, bijvoorbeeld met een compliment of een bedankje en zorgen dat we er zijn wanneer iemand extra aandacht nodig heeft. Aandacht gaat over gezien worden, belonen met een klein gebaar en samen vieren dat we trots zijn op wat we doen.
Onze school heeft drie opleidingen: havo, atheneum en gymnasium+.
We kiezen in de lessentabellen voor alle opleidingen een mooie balans tussen creatieve en cognitieve vakken. Leerlingen krijgen in de onderbouw een breed programma aan vakken om zo aan hun brede vorming te werken. In de bovenbouw kiezen de leerlingen een profiel met een aantal, samenhangende, vakken.
Op de havo bereiden we leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Een van de succesfactoren voor havisten is leren door te doen. Dit is terug te vinden in het vakkenpakket (met meer praktische elementen dan op het vwo) en in de bovenbouw in havo-P, het havo-praktijkvak. Dat is een nieuw vak. Bij de ontwikkeling daarvan zetten we onze jarenlange ervaring met Ondernemend Leren in.
Havoleerlingen willen graag weten waarvoor ze leren. Daarom zijn onze leerdoelen helder. De opdrachten zijn overzichtelijk en bieden snel resultaten. Ook krijgen leerlingen regelmatig feedback en we leren om stap voor stap eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Op het atheneum bereiden we leerlingen voor op wetenschappelijk onderwijs. We hebben een zesjarig programma samengesteld, waarin we leerlingen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen.
Ons basisprogramma bestaat uit vaklessen. In die lessen bereiden we leerlingen voor op een vwo-diploma. Voor een vwo-diploma is niet alleen kennis nodig. Het is erg belangrijk dat leerlingen leren om zichzelf vragen te stellen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Bovendien willen we dat ze leren om samen te werken met anderen. Om dit aan te moedigen zijn er praktische opdrachten en worden onze lessen soms onderbroken door projecten.
Op het gymnasium+ hebben we naast de vaklessen veel aandacht voor vaardigheden als presenteren, onderzoeken en creatief denken. In het eerste jaar volgen leerlingen Latijn en vanaf het tweede jaar ook Grieks.
Op het gymnasium+ worden leerlingen zelf verantwoordelijk voor hoe en wat ze willen leren. Natuurlijk helpen we leerlingen om die verantwoordelijkheid ook echt te nemen.
In de onderbouw zijn er twee soorten lessen: aanbodlessen en gym+-uren. Aanbodlessen zijn de ‘gewone’ vaklessen. Er zijn minder aanbodlessen dan op een ander gymnasium, zodat er tijd is voor gym+-uren. In die uren werken leerlingen samen met klasgenoten aan projecten. Ze krijgen veel vrijheid in de keuze van het onderwerp en de aanpak van een project. Ze kiezen zelf of ze iets onderzoeken, maken of organiseren.
Onze lestabel vind je hier: lestabel
Onze schoolcultuur is veilig en betrokken. Leerlingen, ouders en personeel hebben samen duidelijk afgesproken hoe we dagelijks met elkaar omgaan op school. Verder willen we dat onze leerlingen later een volwaardige en waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Hier horen specifieke kennis, vaardigheden en houdingen bij. Binnen en buiten de lessen zijn burgerschap, diversiteit, duurzaamheid, identiteit en gezondheid belangrijke thema’s.
Leerlingen laten in proefwerken en overhoringen zien dat ze de lesstof hebben begrepen en verwerkt. Algemene informatie over toetsing is te vinden in het leerlingenstatuut uit hoofdstuk 1.
Alles over toetsen in de bovenbouw van zowel havo als vwo (atheneum en gymnasium) staat in de examenreglementen. De programma's van toetsing en afsluiting (PTA's) met de toetsen die meetellen voor het eindexamen vind je hier: PTA havo 4, PTA havo 5, PTA vwo 4, PTA vwo 5 en PTA vwo 6.
De toetsen die niet voor het examen meetellen, maar wel voor de voortgang en de bevordering vind je hier: toetsoverzicht havo 4, toetsoverzicht vwo 4 en toetsoverzicht vwo 5.
Dit is ons overgangsprotocol en dit zijn onze bevorderingsrichtlijnen.
Bekijk de doorstroomgegevens van onze school. Onze resultaten en schoolprestaties zijn inzichtelijk op scholenopdekaart.nl. Ons beleid en onze doelen staan in het schoolplan. In het Schoolplan 2024-2028 geven drie kernwaarden richting aan ons handelen: verbinding, creativiteit en duidelijkheid. Deze kernwaarden komen terug in hoe we ons onderwijs vormgeven. We werken aan kwaliteitscultuur en aan pedagogisch en didactisch meesterschap. Hiermee geven we blijvend aandacht aan de duurzaamheid en professionaliteit van onze school.
We vinden het belangrijk dat we onze leerlingen goed kennen en dat ze weten bij wie ze terecht kunnen.
De begeleiding begint in de les, bij de vakdocent. Daar vindt vakinhoudelijke en vakspecifieke begeleiding plaats. Verder heeft elke leerling een mentor. Die is begeleider en coach. De mentor is ook de eerste contactpersoon voor ouders/verzorgers wanneer het over hun kind of over schoolzaken gaat.
Na de mentoren zijn de leerlingcoördinatoren contactpersonen voor bijna alle schoolzaken. Voor ouders zijn die per mail of telefonisch bereikbaar. Hun namen en emailadressen staan vermeld in hoofdstuk 8 van deze gids.
Als een leerling studieproblemen heeft, kan hij hulp krijgen van de mentor voor het leren, plannen en organiseren. Daarnaast is het mogelijk om op school onder begeleiding huiswerk te maken. Dat noemen we HOS (Huiswerk op School). Meer informatie daarover is te krijgen bij de mentor.
Tevens is er de mogelijkheid bijles te krijgen van leerlingen in hogere jaarlagen. Ook hiervoor geldt dat informatie bij de mentor te krijgen is.
Wanneer er meer ondersteuning nodig is dan een mentor kan bieden, kan een leerling door die mentor aangemeld voor extra begeleiding door een van onze coaches.
Mentoren en decanen helpen leerlingen om een keuze te maken voor een studierichting of opleiding. Ook begeleiden ze leerlingen bij de voorbereiding op het examen en het traject daarna.
We bieden verschillende trainingen aan op het gebied van sociale vaardigheden, studievaardigheden, faalangstvermindering, motivatie en het examen.
Soms hebben leerlingen behoefte aan extra begeleiding. Bijvoorbeeld door de schoolmaatschappelijk werker of de orthopedagoog. Een leerling kan ook hulp krijgen bij dyslexie. In het dyslexieprotocol vind je meer informatie.
De aanvraag voor extra ondersteuning verloopt altijd via de mentor. Deze schakelt de ondersteuningscoördinator in. De ondersteuningscoördinator coördineert de begeleiding voor leerlingen met specifieke behoeften.
Het ondersteuningsadviesteam (OAT) overlegt over leerlingen die in aanmerking komen voor een hulpverleningstraject. In het OAT zitten de orthopedagoog, de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker, een schoolleider en de vaste samenwerkingspartners zoals leerplicht, jeugdarts en wijkteam. Wij vragen ouders/verzorgers vooraf toestemming wanneer we aanleiding zien hun kind te bespreken in het OAT.
Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten schoolbesturen iedere leerling die extra ondersteuning nodig heeft een geschikte onderwijsplek bieden. Dit kan op de eigen school of, als de leerling daar beter op zijn plaats is, op een andere school. Om de verschillende vormen van ondersteuning en zorg in kaart te brengen, heeft Thomas a Kempis College een schoolondersteuningsprofiel opgesteld. Dat profiel maakt duidelijk welke ondersteuning de school kan bieden. De medezeggenschapsraad (mr) heeft een positief advies over dit profiel uitgebracht.
Binnen onze COG-scholengroep hebben Thomas a Kempis College, Titus Brandsma College en Leerpark Arnhem afspraken gemaakt over de plaatsing en begeleiding van leerlingen met een beperking. We willen zo veel mogelijk tegemoetkomen aan de wens van ouders/verzorgers en leerlingen om deel te nemen aan het reguliere onderwijs. We handelen naar de mogelijkheden die wij hebben op het gebied van voorzieningen en begeleiding. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt contact opnemen met de mentor of de leerlingcoördinator. De contactgegevens zijn te vinden in hoofdstuk 8 van deze gids.
We vinden het belangrijk dat we goed en regelmatig contact met de ouders/verzorgers van onze leerlingen hebben. Samen zijn we immers verantwoordelijk voor hun ontwikkeling. In samenwerking kunnen we de beste resultaten halen. We nemen bijvoorbeeld contact op zodra het gedrag of de motivatie van een leerling daartoe aanleiding geeft. En we verwachten dat ouders/verzorgers bij problemen zelf contact opnemen met de school.
Bijna alle informatie aan ouders sturen wij via e-mail. Het is dus belangrijk dat we één of twee juiste e-mailadressen hebben. Als het e-mailadres verandert, dan ontvangen we daarover via algemeen@thomasakempis-arnhem.nl graag een bericht. Aan het begin van het schooljaar en voor elke vakantie ontvangen ouders/verzorgers een nieuwsbrief met informatie over het reilen en zeilen op school.
Via Magister of via de Magister-app kunnen ouders/verzorgers op elk gewenst moment meekijken naar cijfers en presentie. We gaan ervanuit dat zij zich daarvan op de hoogte stellen. In Magister is ook het huiswerk te zien. Via Facebook en Instagram kun je volgen wat actueel is bij ons op school.
De mentor is de eerste contactpersoon voor ouders/verzorgers wanneer het over hun zoon/dochter of over schoolzaken gaat. De mentor kan eventueel doorverwijzen naar een leerlingcoördinator (zie ook hoofdstuk 3) of de afdelingsleider.
Een aantal keer per jaar organiseren we spreekuren waar ouders/verzorgers samen met hun kind met de mentor spreken. Op een ander moment de mentor of een docent spreken is ook mogelijk door een afspraak te maken via school (zie voor contactgegevens hoofdstuk 8).
Als je achttien wordt, ben je voor de wet meerderjarig. Dit betekent dat ouders geen toegang meer hebben tot Magister. Ze worden dan ook niet meer uitgenodigd voor schoolbijeenkomsten en spreekuren. Uiterlijk een maand voordat een leerling meerderjarig wordt, informeren we de leerling en de ouders hierover. De leerling kan de ouders weer toegang geven tot Magister. De school kan dit zelf niet.
Voor meerderjarige leerlingen gelden verder dezelfde schoolregels als voor leerlingen die jonger zijn dan achttien jaar.
Thomas a Kempis College heeft een actieve ouderraad. De raad bestaat uit ongeveer tien ouders, die de belangen van ouders, verzorgers en daarmee dus ook de belangen van de leerlingen behartigen. De ouderraad fungeert als klankbord voor de schoolleiding en kan adviseren over beleid. De ouderraad vergadert ongeveer zes keer per jaar met de schoolleiding. Heb je vragen, suggesties of zorgen en wil je die voorleggen aan de ouderraad óf wil je graag een vergadering bijwonen, mail dan naar ortak@arentheemcollege.nl.
We vinden de mening van ouders/verzorgers belangrijk. Daarom vragen we hen eens per twee jaar een enquête in te vullen. We vragen bijvoorbeeld hoe tevreden ze zijn en hoe ze denken over de veiligheid op onze school. De uitslagen van de enquêtes helpen ons bij het blijven werken aan verbetering.
De ouderbijdrage is een vrijwillige financiële bijdrage van ouders aan de school. Hiermee bekostigen we activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren, zoals excursies en mentoractiviteiten.
Ook de kosten voor bijeenkomsten met ouders/verzorgers zoals diplomeringen horen hierbij. De school stelt vast waar de ouderbijdrage aan besteed wordt. De oudervertegenwoordiging van de medezeggenschapsraad moet hiermee instemmen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het leerjaar en de specifieke activiteiten die daar plaatsvinden. Ook zijn er kosten voor activiteiten die leerlingen kunnen kiezen en die niet verplicht zijn, zoals het muziektheater Spaak.
Het niet voldoen van de vrijwillige ouderbijdrage leidt niet tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan activiteiten. Een specificatie van de volledige ouderbijdrage per leerjaar vind je hier: specificatie schoolkosten 2024-2025. Over activiteiten die niet voor alle leerlingen gelden informeren we apart over betaling.
Laptop
Tijdens lessen wordt niet alleen gebruik gemaakt van boeken, maar werken leerlingen ook met een laptop. De school heeft een samenwerking met Rent Company. Zij bieden een laptop die geschikt is voor het onderwijs en service zoals reparatie en verzekering voor schade en diefstal. Rent Company biedt ook huur(koop) mogelijkheden. Meer informatie over Rent Company. De school heeft laptops in bruikleen wanneer ouders/ verzorgers geen laptop kunnen aanschaffen of huren.
Voor een veilige ontvangst en verwerking van alle betalingen aan de school zijn wij een samenwerking aangegaan met WIS Collect. We vragen om alle betalingen te doen via WIS Collect. Meer informatie hierover sturen we zodra de facturen klaarstaan.
De levering van boeken en (digitale) leermiddelen verloopt via Van Dijk. Ouders/verzorgers ontvangen hierover bericht voor de zomervakantie en plaatsten de bestelling zelf. De boeken worden thuisbezorgd. Er zijn voor ouders/verzorgers geen kosten verbonden aan de boeken en leermiddelen.
De school heeft een verzekeringspakket afgesloten. Dat bestaat uit een ongevallenverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een doorlopende reisverzekering. Dit betreft in alle gevallen een aanvullende verzekering. De kosten voor dit pakket zijn opgenomen in de schoolkosten. In geval van schade dient eerst de eigen verzekering van de betrokkene te worden aangeschreven. Als deze niet tot uitkering overgaat, treedt de schoolverzekering (aanvullend) op. Neem voor meer informatie contact op met school via algemeen@thomasakempis-arnhem.nl.
Het kan gebeuren dat je ontevreden bent over iets op onze school. Neem hierover contact op met de mentor, afdelingsleider of directeur. We gaan dan samen op zoek naar een oplossing. Komen we er samen niet uit? Dan kun je altijd een klacht indienen. Hiervoor is een klachtenregeling beschikbaar.
De lessen op Thomas a Kempis College duren 60 minuten. In de lestabel uit hoofdstuk 2 zie je hoeveel lessen er per vak of leergebied staan ingeroosterd. In de onderbouw proberen we de lessen zoveel mogelijk om 15.00 uur te laten eindigen. Ook proberen we in de onderbouw tussenuren te voorkomen. Leerlingen hebben zo veel mogelijk een aaneengesloten rooster.
De overheid verplicht scholen de vastgestelde onderwijstijd te realiseren. Wij nemen meer onderwijstijd op in de planning dan de overheid ons voorschrijft. Zo zorgen we ervoor dat we lesuitval door bijvoorbeeld vergaderingen compenseren. Bij ziekte of calamiteiten is er (indien mogelijk) vervanging. Soms zijn er in plaats van lessen andere leeractiviteiten.
Het vakantierooster en de vrije dagen vind je op www.thomasakempis-arnhem.nl.
Buiten de vastgestelde vrije dagen kunnen leerlingen geen vrij krijgen. Dat staat in de Leerplichtwet. Leerlingen moeten de school bezoeken als er volgens hun rooster onderwijs wordt gegeven en mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. Ouders/verzorgers zijn hiervoor verantwoordelijk. In uitzonderlijke gevallen kan bijzonder verlof worden verleend voor een of meer dagen. Dat moet vooraf worden aangevraagd via het formulier verlofaanvraag. Meer informatie over bijzonder verlof is te vinden op www.rijksoverheid.nl.
Wanneer het niet mogelijk is een bezoek aan een (tand)arts of andere hulpverlener buiten schooltijd te plannen, is het mogelijk hiervoor verlof aan te vragen via de website. We gaan ervanuit dat hier niet meer dan twee uur verlof voor nodig is.
Veel absentie en schoolverzuim leiden tot slechte schoolprestaties en schooluitval. Wij hechten veel waarde aan heldere regels ten aanzien van presentie en op tijd komen. Deze staan beschreven in de verzuimafspraken. (Voor leerlingen van 18 jaar en ouder: zie beleidsnotitie verzuim 18+.)
Wanneer een leerling vaak ongeoorloofd afwezig is, vaak te laat komt of buiten de schoolvakanties op vakantie gaat, zijn wij verplicht een melding te doen bij de leerplichtconsulent van de gemeente. De leerplichtconsulent neemt de verzuimmelding in behandeling en zal in gesprek gaan met alle betrokkenen om zo in een goede samenwerking tussen de leerling, de ouder(s)/verzorger(s) en de school, het schoolbezoek te herstellen.
School moet een plek zijn waar leerlingen zich veilig en thuis voelen. De manier waarop we met elkaar omgaan speelt daarin een sleutelrol. Dit is het belangrijkst. Daarnaast hebben we een paar basisregels, onze schoolregels.
Hoe we de veiligheid op school organiseren, lees je in ons schoolveiligheidsplan. In ieder geval zijn respect, veiligheid en vertrouwen zichtbaar en voelbaar in onze dagelijkse omgang. Ook in de manier waarop we de school georganiseerd hebben, richten we ons op veiligheid en een vertrouwd gevoel. Docenten kennen leerlingen. Leerlingen weten bij wie zij moeten zijn met hun vragen.
Ook zijn er op school twee veiligheidscoõrdinatoren. Deze betrekken wij bij zaken waar leerlingen of medewerkers zich niet veilig voelen of niet veilig zijn en bij alle zaken waar sprake is van een vermoeden van strafbare feiten. Daarnaast hebben we regelmatig contact met de wijkagent en werken we samen met andere scholen in de gemeente in SASS (Stichting Aanpak Straat- en Schoolveiligheid).
Pesten tolereren we niet. Daarom gebruiken we een anti-pestprotocol en een stappenplan bij pesten. Hierin staat wat we doen bij pesten en hoe we pesten zoveel mogelijk voorkomen. Onze anti-pestcoõordinator is verantwoordelijk voor de uitvoering van het anti-pestbeleid. De mentor is de eerste contactpersoon voor zowel leerlingen als ouders/verzorgers.
Er zijn drie vertrouwenspersonen voor leerlingen:
1. mevrouw D. (Desiree) Meijer (d.meijer@thomasakempis-arnhem.nl)
2. de heer T. (Tim) Visser (t.visser@thomasakempis-arnhem.nl)
3. de heer O. (Oliver) Gee (o.gee@thomasakempis-arnhem.nl)
Bij hen kunnen leerlingen terecht met een probleem of klacht (bijvoorbeeld over grensoverschrijdend gedrag of discriminatie). De vertrouwenspersoon helpt en kan de leerling verwijzen naar hulpverlening in of buiten de school. Als een leerling melding maakt van seksueel misbruik, is de vertrouwenspersoon wettelijk verplicht dit officieel te melden bij de directie. De externe vertrouwenspersoon is Chiene Hulst.
Tijdens schoolactiviteiten worden soms foto’s of video-opnamen gemaakt. Daarbij kan het gaan om activiteiten als werkweken, schoolfeesten of sportdagen, maar ook om lessituaties, excursies en projecten. Deze foto’s geven vaak een goede indruk van de sfeer en de activiteiten van de school en daarom willen wij ze graag gebruiken op de website en in de sociale media.
Daarnaast worden er ook foto’s en video-opnamen gemaakt die we willen publiceren in bijvoorbeeld de nieuwsbrieven van de school voor de ouders/verzorgers, de brochures of andere publicaties.
De publicatie van deze beelden valt onder de Europese privacywet. Daarvoor moeten wij van tevoren toestemming aan de ouders vragen of aan de leerling als hij of zij 16 jaar of ouder is. Ouders en leerlingen vanaf 16 jaar kunnen via het leerlingvolgsysteem Magister toestemming geven.
Soms verzamelen we ook ander beeldmateriaal zoals fotoseries, bijvoorbeeld bij een diploma-uitreiking. Deze worden altijd afgeschermd geplaatst. Een bijzondere categorie bestaat uit opnamen die in het kader van professionalisering van docenten worden gemaakt tijdens lessituaties. Deze worden uitsluitend gebruikt voor nabespreking met de docent en daarna vernietigd.
Leerlingen kunnen op school internet en andere digitale media gebruiken. Om misbruik ervan tegen te gaan, zijn er een ICT-gedragscode en een protocol sociale media. Bij overtreding kunnen disciplinaire maatregelen worden getroffen. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de ernst van de overtreding.
Praktische informatie over de dagelijkse gang van zaken staat op de informatiekaart.
Voor elke leerling is er een kluisje. Nieuwe leerlingen ontvangen een slot met twee sleutels. Dit slot blijft gedurende de hele schooltijd eigendom van de leerling. Verliest een leerling beide sleutels, dan moet een nieuw slot worden geplaatst. Hieraan zijn kosten verbonden. Bij het vermoeden van diefstal of andere verdachte zaken mag de schoolleiding in aanwezigheid van een getuige de kluisjes openen.
Leerlingen kunnen ook gebruik maken van de kapstokken. Dat is volledig op eigen risico. Het is verstandig geen dure dingen mee naar school te nemen. De school is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van eigendommen.
In de aula kunnen leerlingen eten en drinken. De schoolkantine in de aula is vanaf de eerste pauze open. Hier kunnen leerlingen terecht voor een gezonde lunch of snack. Wij werken structureel aan een gezonde schoolkantine (zie voedingsbeleid).
Alle leerlingen ontvangen een schoolpas. Hiermee kunnen ze op school printen en kopiëren. Meer over het saldo opwaarderen lees je hier. Het geld op de schoolpas wordt bij beëindiging van de opleiding niet terugbetaald.
De mediatheek op de eerste verdieping is een studie- en werkruimte voor leerlingen. De mediatheek is ook een bibliotheek. Het lenen van boeken is gratis. Wel worden kosten in rekening gebracht als boeken beschadigd worden ingeleverd of als dit te laat gebeurt. De mediatheek is elke schooldag van 8.30 tot 15.00 uur open. Ook hebben we verspreid door de school studieruimtes waar we toezicht houden.
De fietsenstalling is voorzien van beugels. Als een leerling zijn fiets in de beugel ophangt en een kettingslot door het gat in de beugel haalt, is diefstal bijna onmogelijk. Er is cameratoezicht. Parkeren van fiets of brommer is voor eigen risico. Bij schade of diefstal is de school niet aansprakelijk.
Thomas a Kempis College is een rookvrije school. Leerlingen mogen dus niet roken/vapen in de school en op het schoolterrein. Dit geldt ook voor medewerkers en ouders/verzorgers.
Gevonden voorwerpen kunnen leerlingen inleveren bij de conciërge. Zijn leerlingen iets kwijt, dan kunnen ze ook daar terecht.
Leerlingen die (tijdelijk) slecht ter been zijn, kunnen bij de conciërge een liftsleutel lenen.
We krijgen op school regelmatig te maken met leerlingen die klachten hebben over hun gezondheid. Een schoolmedewerker heeft niet genoeg kennis om een diagnose te stellen en wij geven dan ook geen medicijnen, zoals paracetamol. Een enkele keer vragen ouders om door een arts voorgeschreven medicijnen toe te dienen of een medische handeling te verrichten.
Aangezien het schoolpersoneel zich dan begeeft op een terrein waar zij te weinig kennis over heeft, kan de school deze verantwoordelijkheid niet nemen. Ouders en hun kinderen zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) gebruiken van medicatie.
Natuurlijk treden schoolmedewerkers wel handelend op in noodsituaties. Daarvoor zijn op elke school bedrijfshulpverleners aanwezig en is een aantal EHBO'ers opgeleid.
Wil je telefonisch contact met een van onze docenten of andere medewerkers? Bel dan met de school op (026) 445 24 47. Als het kan, verbinden we je meteen door. Anders word je zo snel mogelijk teruggebeld.
Thomas a Kempislaan 25
6822 LR Arnhem
algemeen@thomasakempis-arnhem.nl
Mevrouw Y.T.M. (Yvonne) Balk
Mevrouw S. (Sylvia) Bannink
S.Bannink@thomasakempis-arnhem.nl
De heer R. (Rodney) Kiezenberg
R.Kiezenberg@thomasakempis-arnhem.nl
De heer M. (Marijn) Gunnink
M.Gunnink@thomasakempis-arnhem.nl
De heer M. (Marijn) Gunnink
M.Gunnink@thomasakempis-arnhem.nl
De heer R. (Robbert) Veens
R.Veens@thomasakempis-arnhem.nl
De heer B.F.E. (Bert) Buurman
B.Buurman@thomasakempis-arnhem.nl
Mevrouw M. (Mirjam) Stroeve
M.Stroeve@thomasakempis-arnhem.nl
Mevrouw S. (Sanne) Visser
S.Visser@thomasakempis-arnhem.nl
Leerlingcoördinator havo onderbouw
De heer D. (Duncan) Havinga
D.Havinga@thomasakempis-arnhem.nl
Leerlingcoördinator havo bovenbouw (a.i.)
De heer J. (Jurre) Hendriks
J.Hendriks@thomasakempis-arnhem.nl
Postbus 78, 6710 BB Ede
Thomas a Kempis College maakt onderdeel uit van de Arentheem Scholengroep, samen met Titus Brandsma College in Velp en Leerpark Arnhem. Waar nodig en mogelijk ondersteunen wij elkaar.
Personeelsvertegenwoordigers vanuit Thomas a Kempis College
De heer R. Jütten, mevrouw L. Hijmans, de heer P. van Abswoude en de heer L. Becking
Oudervertegenwoordigers vanuit Thomas a Kempis College
Mevrouw B. Scholten en mevrouw A. Donders
Inspectie van het Onderwijs
T 1400
E info@owinsp.nl
www.onderwijsinspectie.nl
Meldpunt vertrouwensinspecteurs
T (0900) 1112 3 111